ثبت مشاور

تور گردشگری استان هرمزگان

تاریخ : 1401.10.12
نویسنده : Turist Persia
نظرات : 0

توریست پرشیا : استان هرمزگان ، یکی از زیباترین استان های کشور ایران است که در شمال تنگه هرمز واقع شده است . این استان نیز مانند سایر استان های کشور عزیزمان ایران ، زیبایی های بیشمار و مناطق توریستی و گردشگری بسیاری را دارا است .

 

تور گردشگری استان هرمزگان

 

 استان هرمزگان هشتمین استان کشور ایران و یکی از استان های جنوب ایران است . این استان به دلیل دسترسی به خلیج فارس و تنگه هرمز از اهمیت بالایی برخوردار است . تنگه هرمز ، يكي از حساس ترين و حياتي ترين گذرگاه هاي آبی عصر حاضر است . مرکز استان هرمزگان ، کلانشهر بندر عباس است که خود به تنهایی ، یکی از جاذبه های توریستی و گردشگری بشمار می رود . واژه هرمزگان بر اساس نام هرمز و به علت خاص بودن موقعیت جغرافیایی این استان و همچنین تنگه هرمز ، انتخاب شده‌است .

مروری بر تاریخ استان هرمزگان 

بر اساس اسناد تاریخی ، آبادانی در این منطقه ، به دوران هخامنشی برمی گردد بر اساس شواهد تاریخی ، ظاهرا در دوران بسیار کهن ، در سواحل غربی خلیج فارس و همچنین در قسمتهایی از دشت های جنوبی و غربی در کشور ایران ،  اقوام مختلفی رندگی می کرده اند . همچنین بر همین اساس ، شواهدی نیز از دریانوردی بابلیان در این منطقه وجود دارد اما اولین مدارک قطعی از دریانوردی در این مناطق ، به زمان اسکندر مقدونی باز می گردد که در آن دوران ، اسکندر پس از فتح هندوستان ، از طریق رودخانه سند ، قصد ورود به خلیج فارس را داشته و تا میانه راه آمده ولی به علت مواجهه با طوفان های سهمگین ، ناچار به بازگشت شده و ادامه مسیر نداده و پس از مدتی ، یکی از دریا سالاران خود بنام نئارک و یا نئارخوس را مامور کرده تا به خلیج فارس آمده و این منطقه را بررسی کند . این دریا سالار نیز پس از رسیدن به خلیج فارس و بررسی این منطقه ، به منطقه خالی از سکنه ای که بارقانا نامیده میشده و اکنون شاید یکی از جزایر کیش و یا لارک و یا هرمز نامیده می شود ، رسید و شواهد خود در رابطه با این منطقه را اینگونه عنوان کرده که هیچ کدام از جزایری که تا اکنون دیده ام ، اینچنین مزروع و آباد نبوده است . 

البته تاریخ مکتوب ، از زمان اردشیر بابکان آغاز می شود و در این مکتوبات ، آبادانی سواحل و بنادر جنوبی و منطقه هرمزگان کنونی ، به سال های 211 تا 241 میلادی باز می گردد . از اواخر قرن هشتم میلادی ، کم کم داد و ستد های دریایی در هرمزگان کنونی رواج و رونق پیدا کرده به نحوی که بسیاری از مورخان ، این راه دریایی را بسیار معروف تر و با ارزش تر از جاده ابریشم معرفی کرده اند . از اینرو بسیاری از قدرتهای آن دوران ، قصد تصرف و مالکیت بر این منطقه را داشتند و از جمله آنها پرتغالی ها هستند که بارها به نام محافظت از جزایر ایران و تنگه هرمز ، قصد تسلط بر این سرزمین را داشتند و شاه عباس با کمک انگلیسی ها ، آنها را بیرون راندند . سپس هلندی ها آرام آرام وارد بنادر خلیج فارس شدند تا تجارت های خود را انجام داده و بر این منطقه تسلط یابند که رقابت انگلیسی ها را نیز برانگیخت . تا سالها انگلستان و پرتغال قصد تعرض به این منطقه را داشتند که برخی حکومتهای ایرانی ، آنها را سرکوب می کردند و دوباره ، هنگامی که در پایان سلسله های حکومتی و بر اثر هرج و مرج این مناطق آشفته می شدند ، آنها نیز دست به هر اقدامی برای تسخیر ، غارت و تسلط خلیج فارس و هرمزگان می زدند . البته همچنان یکی از مناطق تجاری پر رونق در ایران محسوب می شد . مارکو پلو که یکی از جهانگردان مشهور ایتالیایی بود و  در سالهای 1272 و 1293 میلادی به ایران و همچنین بندر هرمز سفر کرده بود ، در سفرنامه خود ، ذکر کرده که در بندر هرمز و بازارهای این منطقه ، مروارید بحرین ، عاج ، جواهرات ایران و ابریشم هند و چین تجارت و خرید و فروش می شده و بسیار پر رونق بوده است . مطالب ذکر شده ، مرور و خلاصه ای کوتاه از وقایع و تاریخ منطقه هرمزگان است که البته تاریخی بسیار بسیار مفصل تر دارد و وقایع و جنگ ها و بسیاری از رنج هایی که مردم و ساکنان این منطقه در گذشته شاهد آن بوده اند را نمی تواند بازگو کند . لازم به ذکر است که بسیاری از مناطق این استان ، تاریخچه خود را دارند که در مطلب مربوط به هر منطقه شرح داده شده اند . 

 

جغرافیای استان هرمزگان

 استان هرمزگان حدود 68 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد که اگر بخواهیم مساحت این استان را با یکی از کشورهای خارجی ، مقایسه کنیم ، حدود مساحت کشور گرجستان خواهد بود . استان هرمزگان از نظر جغرافیایی ، در حدفاصل بین مختصات جغرافیایی ۲۵ درجه و ۲۴ دقیقه تا ۲۸ درجه و ۵۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۳ درجه و ۴۱ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۵دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ واقع شده‌است . قسمت گسترده ای از مساحت این استان از رشته کوه های زاگرس پوشیده شده که از شمال شرقی این استان تا جنوب شرقی آن ادامه دارد . در امتداد این رشته کوه ها ، به تدریج ارتفاع کاهش پیدا کرده و تپه های آهکی و شنی پدیدار گشته اند و به زمین های ساحلی خلیج فارس و دریای عمان منتهی شده اند . 

 

آب و هوای استان هرمزگان

 استان هرمزگان از نظر آب و هوایی ، یکی از مناطق گرم و خشک در ایران بشمار می رود . هوای نوارساحلی استان هرمزگان در تابستانها بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از 52 درجه سانتیگراد تجاوز می کند . از ویژگیهای آب و هوایی استان هرمزگان ، یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است . فصل گرم همراه با هوای شرجی 9 ماه به درازا میکشد . فصل تابستان از اوایل اسفندماه شروع می شود ، هوا رفته رفته رو به گرمی می رود تا اینکه گرما درتیر و مرداد به اوج خود می رسد . فصل خنک آن همراه با خشکی نسبی هوا در حدود 3 ماه طول می کشد . این فصل از اوایل آذرماه شروع می شود و تحت تأثیر توده های هوای خنک غربی قرار می گیرد . دمای هوای این استان در سردترین شبهای سال به ندرت به صفر درجه می رسد و در روزهای زمستان دمای آن معمولا از 10 درجه سانتیگراد بالای صفر پایین تر نمی آید . اصولا آب وهوای این استان همانند آب وهوای نواحی بیابانی است و میزان بارشهای جوی آن نیز فوق العاده اندک می باشد .

در این منطقه ، درحدود 9 ماه از سال بارندگی مهمی صورت نمی گیرد و قسمت عمده بارندگی آن نیز در یک یا دو نوبت به وقوع می پیوندد . در همان موارد اندک هم بارندگی اغلب مانند باران های بهاری سیل آسا است و خسارات فراوانی به بارمی آورد .
نام مهمترین باد های استان هرمزگان 
باد سهیلی : بادی است تابستانی و گرم که از جنوب شرقی به سمت شمال غربی می وزد و در رسیدن میوه خرما نقش اساسی دارد .
باد شمالی : این باد به مدت 9 ماه ازسال به موازات سواحل شمالی خلیج فارس می وزد و 40 روز از دوره وزش آن در فصل تابستان همراه با گرد و غبار فراوان است . باد شمالی در فصل زمستان توأم با هوای نسبتا" سرد است و دوام کمتری دارد .
باد نشی ( نعشی) : بادی است سرد و طوفان زا که در فصل زمستان در سواحل استان می وزد . این باد از شمال شرقی به سمت جنوب غربی می وزد ، وگاهی در تنگه هرمز به طور پیوسته و به مدت 3 تا 5 روز می وزد.
باد غربی : بادی بهاری است که از نیمه فروردین تا اوایل تابستان از سمت جنوب به شمال می وزد .
باد قوس : بادی زمستانی است که جهت شرقی – غربی دارد و باعث بارش فراوان در منطقه می شود .
باد شرجی یا شرقی : بادی است تابستانی که از بادهای بسیار نا مطلوب سواحل شمالی خلیج فارس محسوب می شود ، درفصل تابستان می وزد و پس از برخورد به سطح دریا ، رطوبت فراوانی را همراه می آورد و نم نسبی هوا را به شدت افزایش می دهد . این باد گاهی با ابر و مه همراه است و در برخی نواحی نیز موجب بارندگی می شود.
باد لوار ( تش باد) : این باد از سمت جنوب غربی می وزد و از بیابانهای عربستان نشأت می گیرد . زمان وزش باد لوار از تیر ماه تا شهریور ماه است .
باد بحری یا شمال غربی : این باد اغلب در فصل زمستان شروع به وزیدن کرده ونسیمی از طرف دریا به ساحل می آورد که گاهی نیز بارندگیهای اندکی را به دنبال دارد.
بر این اساس ، اگر طاقت گرما و بادهای ذکر شده و همچنین آب و هوای شرجی را ندارید ، مناسب ترین فصل مسافرت به استان هرمزگان ، فصل زمستان است .

 

اسامی 13 بخش مرکزی و شهرستان های استان هرمزگان 

در حال حاضر استان هرمزگان شامل 13 بخش مرکزی و شهرستان می باشد . بندر عباس ، میناب ، قشم ، بندر لنگه ، رودان ، حاجی آباد ، خمیر ، بستک ، جاسک ، پارسیان ، سیریک ، بشاگرد ، ابوموسی 

 

اسامی بخش های تابعه شهرستان های استان هرمزگان 

 بندر عباس ( بندر عباس ، تازیان پایین ، هرمز ، شمیل ، فین ، قلعه قاضی ، تخت ) بندر لنگه ( بندر لنگه ، کیش ، بندر کنگ ، بندر چارک ، لمزان ، مهران ، شیبکوه ) میناب ( میناب ، تیرور ، هشت بندی ، کرگان ، بندزرک ، توکهور ، سندرک ) قشم ( قشم ، سوزا ، لافت ، رمکان ، طبل ، درگهان ، حرا ، شهاب ) بستک ( بستک ، هنگویه ، کوهیج ، جناح ، کوخرد هرنگ ) رودان ( دهبارز ، زیارتعلی ، بالاشهر ، رودخانه ، بیکاه ، جغین ) جاسک ( بندر جاسک ، لیدرف ) ، خمیر ( بندر خمیر ، بندر پل ، رویدر ) سیریک ( سیریک ، گروک ، کوهستک ، بمانی ) بشاگرد ( سردشت ، گوهران ، گافر و پارامون ) پارسیان ( پارسیان ، کوشکنار ) حاجی آباد ( حاجی آباد ، فارغان ، سرگز ، احمدی ) ابوموسی (ابوموسی ، تنب )

 

همسایگان استان هرمزگان

 استان هرمزگان از شمال و شمال شرقی با استان کرمان و از غرب و شمال غربی با استان فارس و استان بوشهر و از شرق با استان سیستان و بلوچستان و از جنوب نیز با دریای عمان و خلیج فارس همسایه است .

 

جزایر استان هرمزگان 

جزیره قشم ، جزیره ابو موسی ، جزیره کیش ، جزیره لاوان ، جزیره هندورابی ، جزیره شیدور ( مادران ) ، جزیره لارک ، جزیره هرمز ، جزیره هنگام ، جزیره تنب بزرگ ، جزیره تنب کوچک ، جزیره سیری ، جزیره فرور بزرگ ، جزیره فرور کوچک 

 

شماره پلاک خودرو های استان هرمزگان 

شناسه دو رقمی پلاک برای مرکز استان هرمزگان 84 و شهرستان های این استان 94 می باشد . البته جالب است بدانید که در خودروهای عمومی ، تاکسی‌ها و خودروهای دولتی ، حرف پلاک همیشه یکسان است اما در خودروهای شخصی این حرف بستگی به شهری دارد که پلاک خودرو در آن ثبت شده‌ است .

 

فرهنگ ، پوشش و زبان مردم استان هرمزگان 

ساکنان استان هرمزگان ، مردمی خونگرم و مهربان و بسیار میهماندوست هستند که می توان این صمیمیت را از کوچک تا بزرگ ، به وضوح دریافت . پوشش مردان و زنان در استان هرمزگان ، بنا بر مناطق مختلف ، متفاوت است . بطور مثال : از شرق با فرهنگ و آداب و رسوم بلوچ‌ شروع می‌شود و پوشش و گویش مردم بخصوص زنان بسیار شبیه بلوچ‌ها است و در مرکز و غرب استان ، فرهنگ بومی هرمزگان متداول و لباس آن‌ها بیشتر فرنگی است و زنان پوشش مشهور بندری ، لباسی با پارچه‌های رنگی شاد و قرمز ، سبز ، زرد و آبی و اکثراً زری‌ بافی شده بر تن دارند و مردان این دیار ، لباس هایی ساده تر بر تن می کنند . استان هرمزگان از دیرباز محل نخستین اجتماع‌ ها و گاهواره فرهنگی کهن و مرکز آبادی بوده و نخستین حکومت‌های با فرهنگ ، در کرانه‌ های آن به وجود آمده‌ است . در کرانه‌ ها و جزیره‌ های هرمزگان ، فارس‌ها ، بلوچ‌ ها ، عرب‌ ها و سیاهان و تیره‌ های آمیخته در کنار هم به سر می‌برند که گاهی در اثر ائتلاف‌ های جمعیتی ، هویت‌ های جدید شهری همچون بندری و مینابی و ... را به وجود آورده‌اند . آیین‌ها ، افسانه‌ها و اعتقادات این مردم ، نشان از حضور اقوام مختلف و رفت و آمد و مهاجرت آنها بر این استان دارد که همین امر موجب شده تا بر فرهنگ و پوشش و زبان این مردم عزیز تاثیر گذار باشد . بر اساس آمارها و اسناد ، مشخص شده شماری از مردم این استان از ایرانیان آفریقایی‌ تبار هستند. تنوع گویش و زبان در استان هرمزگان ، یکی دیگر از جاذبه های این استان است . عموماً لهجه‌های گوناگون گویش بندری است که از زیر شاخه‌های زبان فارسی محسوب می‌شود . در نواحی شرقی مانند جاسک زبان بلوچی رواج دارد و در نواحی غربی و جزایر ایرانی خلیج فارس زبان عربی رایج است .

 

گردشگری در استان هرمزگان 

مناطق بسیار زیادی در استان هرمزگان وجود دارند که این استان را به یکی از پر بازیدید ترین استان کشور مبدل نموده اند و این استان دارای جزیره ها ، شهرها ، پارک های طبیعی ، مراکز خرید ، تفریحات آبی و ... بیشمار و توریستی است . بسیاری از هتل های جزایر مختلف این استان نیز خود به عنوان یک جاذبه گردشگری محسوب می شوند . جزیره کیش یکی از این مناطق است که به عنوان یکی از مهمترین جزایر گردشگری استان هرمزگان ، محسوب می شود .

 کشتی یونانی در جزیره کیش - توریست پرشیا

جزیره کیش

کیش یکی از زیباترین جزایر ایرانی است که در استان هرمزگان واقع شده و به مروارید خلیج فارس نیز شهرت پیدا کرده است . از جمله مواردی که موجب مبدل شدن جزیره کیش به عنوان قطب مهم گردشگری در ایران اهمیت دارد ، وجود مراکزی در جزیره کیش مانند : هتل های پنج ستاره در جزیره کیش ، هتل های چهار ستاره در جزیره کیش ، هتل های سه ستاره در جزیره کیش ، هتل های دو ستاره در جزیره کیش ، پارک های آبی در جزیره کیش و پارک های طبیعی در جزیره کیش ، تفریحات آبی و دریایی در جزیره کیش ، مراکز خرید در جزیره کیش ، رستوران های جزیره کیش و بسیاری از جاذبه های گردشگری در جزیره کیش هستند که با امکاناتی نظیر کرایه اتومبیل در جزیره کیش ، میتوان به سهولت از تمام این مناطق دیدن کرد و لحظاتی خوش و بیاد ماندنی را ثبت نمود .

 

 

 

 

 

 

 

نظر دهید :

نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی شود

بالا